Stravovacie trendy na rok 2016

Tak ako minulý rok aj v 2016 očakávame okrem módnych, dizajnových či hudobných trendov aj tie gastronomické. Niektoré sa pár rokov držia a opakujú, no máme tu aj prekvapivo nové objavy a predpoklady alternatívneho stravovania…Vyskúšate niektorý?

Vaše stravovacie spôsoby vo veľkej miere ovplyvňujú stravovacie návyky z detstva, finančné podmienky, prostredie v ktorom trávite podstatnú časť dňa (práca?) a samozrejme aj atraktivita prichádzajúcich gastro trendov.

JEDLO NA WEBE..

…čoraz viac podnikov experimentuje a dokonca už prevádzkuje s online objednávkovým servisom – zákazníci si tak objednávajú jedlo vopred ešte z domu a účty nakoniec platia prostredníctvom aplikácií smartphonov. V niektorých reštauráciách už implementovali interaktívne stoly a tablety na prehľad ponúkaného menu. Čoraz väčšej popularite sa tešia online objednávky na dovoz jedla do kancelárií a domovov.

FERMENTÁCIA…

…v mnohých kultúrach zaužívané niekoľko rokov, no súčasní kuchári práve prichádzajú tomuto procesu viac na chuť. Dá sa fermentovať takmer všetko a tak sa otvárajú nové a nové chute zážitkovej gastronómie…

JAPONSKÁ INŠPIRÁCIA…

…nie sushi, ani ramen, ale Okonomiyaki (お好み焼き) + nové inšpirácie japonskou kuchyňou a kultúrou vôbec. Okonomiyaki je obdobou palacinky/pizze/omelety s rozličnou oblohou a prísadami – záleží samozrejme aj od regiónu. Názov je odvodený v zmysle ” všetko, čo chceš” alebo na čo si zmyslíš a čo máš rád.

DLHODOBÁ UDRŽATEĽNOSŤ..

…netýka sa len surovín a ich pestovania, ale aj samostatných reštaurácií a ich šéfkuchárov. Mnohé reštaurácie pritvrdzujú už od roku 2014 vo svojej ekonomike, markantnejšie prerátavajú “zmysel” otváracích hodín, obsah jedálneho lístka  a jeho efektivity a samozrejme prácu šéfkuchára (ktorých je ako šafranu). Takže mať zavretý podnik v určitých dňoch už nie je prekvapivé. Špičkoví šéfkuchári podpisujú dlhodobé exkluzívne kontrakty a vyberajú si svoje pôsobisko, ktoré ich marketingovo posunie vpred (podobne ako DJ rezidenti).

TAKMER VŠETKO V MISKE..

…je zaujímavé sledovať ako narastá popularita jedenia v miske. Áno sú milé, malé, stredné, veľké, s pekným dizajnom a vy si oveľa viac viete odkontrolovať koľko si naložíte, a či to náhodou už nepreháňate:). S miskou máte viac variability (dresingy, navyše zelenina, omáčka a pod.). A nakoniec menej umývania, stohovateľnosť a jednoduchá manipulácia.

BURGRE..

…od roku 2015 pokračuje trend hovädzích burgrov kde sa len pozriete. Rok 2016 bude v znamení tentokrát bravčových a vegetariánskych. Dokonca sa objavuje aj divinový burger. Značne tomu pomáhajú malé hipsterské prevádzky so svojským jedálnym lístkom a dizajnom.

DOKONALEJŠIE OZNAČOVANIE A VEĹA INFORMÁCIÍ…

…už niekoľko rokov sa posilňuje kontrola v zmysle označovania potravín a celkovo ich obsah. Obchody viac budú reagovať na narastajúci trend zdravšej výživy a výživových doplnkov. Už nebudú stačiť skenery na overenie si ceny priamo na predajnej ploche. Pribudnú terminály s QR kód aplikáciami, interaktívnym obsahom a digital downloadom nielen o cene ale aj pôvode suroviny, výrobcovi, spôsobe spracovania a obsahu alergénov, nutričných hodnôt a pod.

A AKO TO BUDE S JEDLOM V ROKU 2050?

Je to háklivá a čoraz viac nepopulárnejšia téma. Svetová populácia rastie, ceny rastú a rozvojové krajiny s veľkým počtom obyvateľov jedia viac ako sa stihne vyrobiť. Nikto si nie je však istý, ako zmena klímy ovplyvní produkciu potravín v nasledujúcich rokoch. Viac k téme v samostatnom článku.

Mojmír Lieskovský/DOUBLE LOUD

pom.zdroje: BBC.co.uk, Business Ins, co,

Reklamy
Označené , ,

One thought on “Stravovacie trendy na rok 2016

  1. Anonym píše:

    ste super.adam

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: