Ako bude vyzerať jedlo v roku 2050?

Je to háklivá téma. Svetová populácia rastie, ceny rastú a rozvojové krajiny s veľkým počtom obyvateľov jedia viac ako sa stihne vyrobiť. Nikto si nie je však istý, ako zmena klímy ovplyvní produkciu potravín v nasledujúcich rokoch.

0,,16941154_302,00

Mnoho odborníkov si myslí, že dohromady tieto faktory generujú zásadnú zmenu v našom stravovaní. Prečítajte si prehľad očakávaných vplyvov na naše jedlo v nie príliš vzdialenej budúcnosti…

Napríklad sa veľa hovorí o využití hmyzu ako takého. Podľa vedcov z Univerzity vo Wageningene v Holandsku hmyz poskytuje vysokú výživovú hodnotu ako akékoľvek iné mäso, a je dobrým zdrojom bielkovín.  Druhov hmyzu je neúrekom, stačí si vybrať:) ponuku.

Samozrejme, že musíme prekonať to známe “fuj” resp. odpor k hmyzu, ale odborníci predpokladajú, že napr. cvrčky a kobylky by mohli použiť ako prísady do hamburgerov a klobás.

Tradične produkované mäso je skutočnou záťažou na zdroje Zeme a jeho výroba je čoraz drahšia v posledných rokoch. Niektorí odborníci predpokladajú, že mäso bude opäť luxusný tovar, ako tomu bolo v minulosti.

Laboratórne produkované mäso? To nie je sci-fi. Vlákna svalového tkaniva už boli pestované v laboratóriách z kmeňových buniek kráv. Vedci nádejne predpovedajú, že nakoniec budeme schopní produkovať mäso, ktoré chutí a bude dostupné v dostatočne veľkom množstve na uspokojenie dopytu…

Ak sa nestotožníte s laboratórnym mäsom – voľbou môže byť vegetariánstvo . Pre chudobných to znamená, že mäso sa môže stať príliš drahým jedlom. Z pohľadu životného prostredia, zdravia a ekonomických záujmov bude vegetariánstvo stále viac populárne a obmedzí sa tak aj konzumáciu mäsa v gastro biznise či na hostinách a sviatkoch.

A nie je to prípad len mäsa. Napríklad jedna americká firma pracuje na výrobe alternatívneho rastlinného žĺtku, ktorý môže byť použitý v majonéze, pečive a omáčkach . Geneticky modifikované (GM) potraviny čelia masívnemu odporu skeptickej verejnosti, ale niektorí vedci sa domnievajú, že GM môže byť jediný spôsob, ako zabezpečiť dostatočné množstvo potravín vo svete rastúcej populácie v najbližších desaťročiach . Vedci spočítali, že pri zachovaní súčasného tempa populačného rastu, každý aker (1 aker = 4 046,873 m²) ornej pôdy môže byť dvakrát tak produktívny v roku 2050, ako je tomu dnes.
Takže musíme produkovať oveľa menej mäsa, ale oveľa viac rastlín:). Budeme si musieť asi zvyknúť v budúcnosti jesť viac cesnaku, sladké zemiaky a topinambury. V skutočnosti sú sladké zemiaky na vrchole zoznamu rastlín, ktoré produkujú najviac kalórií v čo najmenšom priestore, čím sa získa 70.000 kalórií na hektár a deň, takmer dvakrát toľko ako pšenicou . Takisto sa môžu pestovať spoločne zemiak, pór a paštrnák pre tých, ktorí chcú maximalizovať kalórie na hektár.

Brian Wansink, odborník na potravinársky trh, sa domnieva, že potraviny budúcnosti budú zdravé . Nemyslí si, že všetci vymeníme šišky a buchty za jablká, ale šišky budú oveľa lepšie ako doteraz. Nové technológie budú tak vyvinuté, aby sa tuk z potravy značne odbúral pričom chuť zostane rovnaká .
Odborníci prichádzajú so stále vynaliezavejšími spôsobmi pestovania ovocia a zeleniny v malých priestoroch a malé záhradníctvo je konečne na vzostupe. Spoločnosť začne používať každý centimeter voľnej pôdy na lacnejšie pestovanie potravín.

Časť problému s našimi stravovacími návykmi nie je len o samotnej potravine ale hlavne aj o obale. Jedlo sa zje a obal v miliónoch ton vyhodí. Jedným z riešení je jesť aj obal. Harvardský inžinier David Edwards už vyrába jedlé obaly ovocných štiav, kávy, zmrzliny a ďalších produktov. Obaly, vyrobené z prírodných potravinárskych driža pohromade ióny, je silný, jedlý aj chutí dobre .

V nasledujúcich desaťročiach naše stravovacie návyky sa môžu radikálne zmeniť, pre dobro nášho zdravia a budúcnosť planéty .

Mojmír Lieskovský/DOUBLE LOUD
15.2.2014 (base on: BBC source, Food Trends Global)
Reklamy
Označené ,

4 thoughts on “Ako bude vyzerať jedlo v roku 2050?

  1. Spritz1 píše:

    Zial, situacia je taka, ze chyba korektna informovanost verejnosti (mass-media serviruju a obchodnici predavaju hlavne to, co sa hodi vyrobcom a ich lobbistom a co si nasledne ziada trh – lacno a mnoho), zaujem o vzdelavanie a k tomu jednoduchy, blbuvzdorny, pre kazdeho pochopitelny material z oblasti vyzivy. Stravovacie navyky zodpovedajuce konzumizmu poslednych rokov, ktory nasleduje vyvoj v spolocnosti v style “tu a teraz” nas vedu do slepej ulicky. Aspon zakladne pravidla v stravovani by sa mali dodrziavat, mal by nas riadit zdravy rozum pri vybere (kvalita, nie kvantita) a obcas nezaskodi i maly krocik nazad k zvykom nasich predkov – napr. v piatok ryba. Chapem, ze bezny clovek, ktory sa profesionalne o vyzivu nezaujima, moze byt v tejto informacnej dzungli zmateny, ale opakujem – staci zdravy rozum pri vybere a striedmost v konzume.

  2. Spritz1 píše:

    Kto mysli na buduce generacie a chce prispevat k ekologicky a ekonomicky udrzatelnej produkcii potravin, moze zacat jednoduchymi, lahko realizovatelnymi krokmi:
    1. Polozit si otazku ODKIAL POTRAVINA POCHADZA, KTO JU VYROBIL A CI MA ASPON ZAKLADNU CERTIKACIU (ryby z kontolovanych chovov a vylovu napr. MSC – Marine Stewardship Council, kava/cokoloda certifikovana napr. UTZ alebo FAIRTRADE, maso z BIO chovov). Netvrdim, ze vsetko je super zabezpecene proti podvodom, ale urcite dolezite garancie tam su.
    2. Pouzit zdravy rozum a kupujte sezonne potraviny – JE PODLA VAS NORMALNE KUPOVAT NAPR. CERSTVE JAHODY V ZIME? Podla mna nie – ich farba, chut a vona je podvod – geneticka modifikacia a chemicky labak!
    3. NEVYHADZUJTE POTRAVINY – dopestovanie surovin a nasledne vyroba potravin, ich balenie, transport, logistika v skladoch a obchodoch, to vsetko je energeticky ohromne narocne a stoji obrovske peniaze! Ved existuje predsa tolko fantastickych receptov, ktore umoznia spotrebovat zbytky z chladnicky ci komory. Lasagne, zapekane zemiaky so vsetkym moznym, stara dobra zemlovka namiesto sucheho chleba a peciva vyhodeneho v smetiach…Mozeme polemizovat o energeticky narocnom peceni v trube, ALEBO TO RIESIT: mozme si kupit malu piecku, ci staru dobru REMOSKU, aby sme nemuseli kvoli jednemu pekacu zemlovky vyhrievat celu trubu.
    4. ZACAT OBJEMAMI – nestracat na zaciatku cas drobnostami, ale zamerat sa na potraviny nakupovane vo vacsich mnozstvach – pre niekoho to mozu byt mlieko, mliecne vyrobky, zemiaky a pecivo. Pre ineho “masozravca”, co musi mat denne maso a masove vyrobky, to moze byt nakup priamo u masiara, ktore poznam a viem, odkial nakupuje maso. Sezonna zelenina od sedliaka, ktoreho poznam a viem, ze nekyda na polia tony umelych hnojiv, ci pesticidov. Vsetko sa da, len treba zacat a nepolavit, pretoze KDE JE VOLA, TAM JE AJ CESTA….inak budeme len dalaj kracat v slepej ulicke az na jej samy koniec. Navrat z nej bude tazky a drahy, vysledok vydrancovana planeta bez zivota – a toto asi nie je odkaz a dedicstvo, ktore chceme po sebe zanechat…

  3. […] Je to háklivá a čoraz viac nepopulárnejšia téma. Svetová populácia rastie, ceny rastú a rozvojové krajiny s veľkým počtom obyvateľov jedia viac ako sa stihne vyrobiť. Nikto si nie je však istý, ako zmena klímy ovplyvní produkciu potravín v nasledujúcich rokoch. Viac k téme v samostatnom článku. […]

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: