Čo a ako budete jesť v roku 2012…

Rok 2012 je tu a oblasti technológií, životného štýlu či stravovacích trendov očakaváju ďaľší vplyv trendov…

Globálne katastrofy, národy vo vojne kvôli nedostatku potravín, nárasty cien potravín.

Jesť sa musí a tak rok 2012 prináša aj pár zaujímavých fragmentov v oblasti “food biznisu a stravovacích návykov”

CENY POTRAVÍN

Vyššie náklady za “lepšie a lákavejšie” obaly, náklady na pohonné hmoty, krmivá či hygienu a bezpečnosť potravín vyhnali ceny výrazne vyššie. Domácnosti budú viac šetriť, minimalizovať časť mäsa v receptoch a preferovať varenie zo strukovín, celozrnných cestovín a ryže či zeleniny…

TRANSPARENTNOSŤ OZNAČOVANIA POTRAVÍN

Čoraz viac sa bude prihliadať na poctivé označovanie potravín a celkovo ich obsah. Obchody viac budú reagovať na narastajúci trend zdravšej výživy a výživových doplnkov. V diskusii bude aj označovanie geneticky modifikovaných potravín a bezlepkových výrobkov.

INFORMÁCIE O POTRAVINE VŽDY A VŠADE

Už nebudú stačiť skenery na overenie si ceny priamo na predajnej ploche. Pribudnú digital terminály s QR kód aplikáciami, flash obsahom a digital downloadom nielen o cene ale aj pôvode suroviny, výrobcovi, spôsobe spracovania a obsahu alergénov, nutričných hondôt a pod.

RETRO DOPLNKY

Starí dobrí pomocníci sa znova objavia vo vašej kuchyni…tlakový hrniec zažije veľkolepý comeback, nakoľko ľudia čoraz viac šetria na čase pri príprave jedla. Návratu sa bude tešiť viac aj sódovková rodinná fľaša…

PESTUJTE SI SAMI

Enviromentálna osveta spôsobuje čoraz väčší záujem konzumentov pestovať si vlastné potraviny. Súvisí to aj rastúcou nedôverou k dovážaným “supermarket” produktom a našou potrebou zistiť pôvod suroviny…Celebrity sa stávajú poľnohospodármi a presvedčia vás v reklame, aby ste ich nasledovali…a jedli to, čo oni.

VARTE VIAC DOMA

Ceny za potraviny a jedlo prinútia ľudí viac sa zamyslieť, či sa neoplatí viac variť doma. Koncepčné školy varenia sú plné mužov, ktorí to myslia s varením vážne a podelia so svojou polovičkou o kuchyňu. Čoraz viac sa aj knihy a relácie o varení zameriavajú na deti a posúvajú nám informácie “ako zapojiť deti” do príprav každodennej domácej kuchyne.

ŽIDOVSKÁ KUCHYŇA

Návrat slávi aj židovská kuchyňa a v reštauráciach sa budú objavovať rôzne formy tejto kuchyne – či už vo forme tradičných originálnych jedál alebo ovplyvnených miestnym šéfkuchárom.

FILTROVANÁ VODA

Stále pijete z malých platových fľiaš? Je čas ich vymeniť na fľaše s vymeniteľným filtrom. V súčasnosti je prvým znamením výrazný nárast objednávok na montáž filtrov priamo k vodovodnej batérii a čapovanie si vody do vlastnej fľaše.

ZVUK POTRAVÍN

Zvuky z požívania potravín tu už odjakživa máme:), no teraz reklamní špecialisti spájajú sily so psychológmi a prezentujú nám “zvuky potravín”. Napríklad zvuk otvárania sódy (a bubliniek) nám evokuje jej čerstvosť a našu následnú sviežosť. Predstavte si len zvuk prasknutia zrelého melóna, zahryznutie do jablka, chrúmanie čipsov a pod.:)…to všetko budete viac a viac počuť z médií.

Viac o trendoch: https://mojmirlieskovsky.wordpress.com/category/food-trends/

info: bbcgoodfood, food trends corp.,

mojo:L
Reklamy
Označené ,

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: