Švédske tipy na vianočné pečenie

Vianočného pečiva existuje niekoľko druhov a každá domácnosť ho pripravuje rozdielne. Klasika – medovníky, zázvorníky, kokosové pusinky, slané tyčinky s rascou a pod. Skúste načrieť aj do škandinávskych inšpirácií:) a vytestovať niečo nové. Hlavne aby to bolo jednoduché, rýchle a žiadna “piplačka” pol dňa pred rúrou.

Tieto škandinávske druhy vianočných sušienok sú nenáročné na prípravu a čas. Recepty sú z ľahko dostupných surovín a hlavnú úloho budú hrať okrem správneho výberu surovín aj vaše ruky:)

SUŠIENKY  “SNY”

cca 60ks

  • 200g čerstvé maslo
  • 1 1/2 dl cukor kryštál
  • 1 1/2ČL prášok do pečiva
  • 2ČL vanilkový extrakt
  • 5dl hladká múka
  1.  rúru včas predhrejte na 150C
  2. cukor s maslom a vanilkou vymiešajte, kým nie je zmes svetlá a  nadýchaná
  3. prášok do pečiva zmiešajte dôkladne s múkou a pridajte postupne do zmesi, spracujte hladké cesto
  4. cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti a z každej časti vytvarujte asi 20 guličiek
  5. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, každú guličku zľahka stlačte mokrým prstom a pečte asi 20 minút

ČOKOLÁDOVÉ PLÁTKY

cca 80ks

  • 5dl hladká múka
  • 3 1/2 dl cukor kryštál
  • 4PL kakao
  • 1ČL prášok do pečiva
  • 1 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • 200g čerstvé maslo
  • 2 vajcia
  • drvený cukor  na posypanie/ozdobenie
  1.  rúru včas predhrejte na 200C
  2. zmiešajte v mise suché suroviny
  3. vmiešajte maslo s vanilkou a 1 vajíčkom  a spracujte hladké cesto
  4. cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a vyformujte do hrúbky prsta
  5. poukladajte na plech a urovnajte
  6. zvyšné vajíčko rozšľahajte, potrite vyformované časti z cesta a posypte cukrom
  7. pečte asi 15-18 minút
  8. po upečení nechajte vychladnúť a nakrájajte na asi 3cm plátky

ORIEŠKOVÉ SUŠIENKY

cca 40ks

  • 200g čerstvé maslo
  • 1dl cukor kryštál
  • 100g jemne nasekaných alebo pomletých lieskových orieškov
  • 3 1/2 dl hladká múka
  • nasekané lieskové oriešky na ozdobenie
  1. rúru včas predhrejte na 200C
  2. maslo vymiešajte s cukrom do penista
  3. zapracujte oriešky a múku, mieste kým cesto nie je hladké a kompaktné
  4. cesto rozdeľte na 4 časti a každú vytvarujte do rolky hrúbky prsta, uložte na vystlaný plech
  5. každú rolku rozdeľte ešte na 10 rovnakých častí, každú časť stlačte jemne prstom a posypte drvenými orieškami
  6. pečte asi 12 minút

DŽEMOVÉ “ODTLAČKY PRSTOV”

cca 30ks

  • 150g čerstvé maslo
  • 1/2 dl cukor kryštál
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1ČL vanilka extrakt
  • 3dl hladká múka
  • 3PL jahodový alebo malinový džem
  1. rúru predhrejte na 200C
  2. maslo vymiešajte s cukrom do penista
  3. pridajte žĺtok a vanilku
  4. rýchlo zapracujte múku
  5. cesto rozdeľte na dve časti dlhé 15cm
  6. zabaľte ich do fólie a nechajte v chladničke stuhnúť
  7. stuhnuté rolky cesta nakrájajte na 1cm plátky a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie
  8. každý plátok v strede stlačte zľahka prstom a pridajte malé množstvo džemu do odtlačku
  9. pečte asi 5 – 7 min. do zlatista

ŠACHOVNICOVÉ SUŠIENKY 

cca 60ks

  • 200g čerstvé maslo
  • 1dl cukor
  • 5dl múka hladká
  • 2PL kakao
  1. rúru predhrejte na 200C
  2. maslo vymiešajte s cukrom do penista
  3. pridajte múku a spracujte cesto
  4. cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti, do 1 zapracujte rovnomerne kakao
  5. vyformujte 2 biele a 2 hnedé rolky
  6. položte vedľa seba bielu a hnedú rolku, navrch ďaľšiu vrstvu – na hnedú bielu a na bielu hnedú, tak vám vznikne šachovnica
  7. stačte zvrchu aj po bokoch, aby ste vytvarovali tehličku
  8. nechajte chladiť asi 1 hodinu
  9. tehličku potom nakrájajte na 1 – 11/2 cm plátky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie
  10. pečte 5 – 7 min.

Dobrú chuť!

mojo:L
Reklamy

One thought on “Švédske tipy na vianočné pečenie

  1. […] ŠVÉDSKE VIANOČNÉ PEČENIE […]

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: