Zvládnite cesto na pizzu…

Stovky druhov – od provincie k provincii. Zrejme sa vám nepodarí tak dobre:) ako v Taliansku, ale improvizácii sa medze nekladú. Môžete sa inšpirovať originálnymi známymi receptami alebo skúsiť niečo po svojom. Nesnažte sa však originálnu, napr. quattro stagioni pizzu nahradiť  inými surovinami, aké má obsahovať pôvodný recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla. Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie…

ČO BUDETE POTREBOVAŤ…

(dávka približne na 2 pizze)

  •  300 – 400 g hladká múka
  •  2 PL olivový olej
  • 1/2 ČL  soľ
  • 1/2 ČL  cukor
  • vlažná voda
  • 30g čerstvé droždie alebo 7g sušené

 AKO NA TO…

  1. v mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie) pridajte olivový olej a vodu (pridávajte postupne podľa potreby)
  2. cesto spracovávajte rukami, vyformujte do tvaru bochníka, prikryte a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:)) cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem – trvá to asi 2 hodiny
  3. cesto po nakysnutí znova “vytrieskajte na doske”, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
  4. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky – cesto by malo byť elastické – ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
  5. hotové cesto potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín
  6. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

Dobrú chuť!

Mojmír Lieskovský
Reklamy
Označené

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: