Ako na muffiny…

Jeden z mojich sladkých favoritov…keď sa vydaria, ich šťavnatosť, nadýchanosť a typická konzistencia cesta si vás podmaní…

Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Skúšal som rôzne verzie. Vyplatilo sa:)

ČO BUDETE POTREBOVAŤ…

  • polohrubú múku (jemnejšiu štruktúru vám však zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1)
  • trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany
  • čerstvé maslo
  • štipku soli
  • vajíčka
  • sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov
  • cukor kryštáľ
  • vanilkový cukor
  • prášok na pečenie
  • papierové košíčky na pečenie alebo forma na muffiny
  • 

AKO NA TO…

  • suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie (napr.  maslo pred margarínom)
  • suché suroviny zmiešajte vždy samostatne a tekuté taktiež – zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické
  • cesto zásadne nemixujte v mixéri – to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta – musí byť vymiešané krátko a zľahka
  • cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté
  • formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem
  • rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná
  • ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila
  • pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli
  • po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. vo forme, potom ich opatrne povyberajte
  • priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút.
  • ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem – iba tak vynikne obsah cesta
  • ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín – orechy, alebo jemne nasekanú čokoládu
  • pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C
  • 

SPRÁVNY MUFFIN JE…

  • do zlatohneda upečený
  • zľahka vydutý
  • pórovitý
  • vláčny, vlhký vo vnútri
  • ľahko oddeliteľný od formy

 Ak sa vám “podarili muffiny” príliš splasknuté a nenadýchané – cesto ste mixovali pridlho.

Ak tuhé a ťažké – veľa múky a dlhé mixovanie. 

Nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery – opäť ste cesto mixovali pridlho.

Suché mufiny – veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra. 

 ZÁKLADNÝ RECEPT…

  • 200 – 250 g polohrubej múky
  • 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja
  • 130g cukru kryštál 
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  •  2 vajíčka
  • 1/2 valíčka prášku do pečiva
  • ovocie alebo čokoláda podľa potreby – asi 150 – 200g
  • 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt)

Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si “cesto pýta”. Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

Dobrú chuť!

Reklamy
Označené

One thought on “Ako na muffiny…

  1. […] nemixujte mixérom, ale len zľahka premiešajte – tak ako sa to robí pri príprave muffinov – inak by ste dosiahli len kus “ubitého” […]

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: