Trendy stravovania 2011

Každým rokom je zaujímavé sledovať ako sa menia nielen technológie, návyky ľudí, spôsoby nakupovania ale aj zmena z pohľadu stravovania a gastronómie vôbec. V roku 2011 sa predpokladajú/očakávajú celkom zaujímavé zmeny aj v stravovacích trendoch…

Tak ako bol rok 2010 v znamení fairtrade, sixties, bio a “sustainability” produktov tak 2011 nám prinesie väčšie zameranie na rôzne druhy koláčov, inšpirujúce “malé obchody”, nové chute a zloženia jedál. Rok 2011 zaváňa odvahou, krížením gastro kultúr a novými výzvami…a “dlhodobo udržateľný rozvoj” zostáva.

Pikantné, sladké, s výraznou chuťou, minikoláčiky, vyprážané, slané – v akejkoľvek forme a s novým zložením. Je to najlepšia doba pre koláče.

Ak vo vás drieme neprebudená túžba mať vlastný biznis je pravý čas – budú vznikať nové malé podniky s vlastným štýlom, naprojektované podľa vlastných predstáv. To všetko v malom priestore s kapacitou do 40 miest.

Menej je viac – platiť bude nielen o porciách ale aj v jedálnych lístkoch a menu zostavách. Čím prehľadnejší a minimalistický jedálny lístok, tým lepšie, prehľadnejšie a dôveryhodnejšie pre zákazníka.

Šefkuchári sa budú predbiehať ktorý napečie lepší domáci chlieb a chlieb sa stane bežnou pochutinou na každom reštauračnom stole.

Inšpirovaní Švédskom – ich jednoduchou kuchyňou so zameraním na originálnu chuť suroviny – tešte sa na lososa, kottbullar, tradičné ľudové jedlá a vodku

Jogurty už nebudú len súčasťou ale hlavnou surovinou v omáčkach, marinádach či dezertoch. Očakávame ich v nových formách – ako napr. “skyr” (Island) alebo “labne” (Libanon).

Hovoriť sa bude viac o zmrzlinách/nanukoch a nealko nápojoch s novými chuťami – slané, sladké, pikantné s exotickými a alkoholickými príchuťami.

Tradičné jedlá v malých porciách – mini pizza, malý hot-dog, minibagetky, malé koláčiky a burgre. Vegetariánske produkty v nových formách – vyskúšajte vyprážané minikarfioly alebo kelové čipsy.

Očakávajte korenené, pikantné, ovocné chute, chilli čokolády, med a zázvor. Produkty sa stanú viac napenenými, chrumkavými, praskajúcimi, bublinkovými a viaczložkovými.

Popularite sa bude určite tešiť – “piment” syr, srvátka, kumquat, všetko priúdené (maslo, olivový olej i rasca), pukance, hummus, praclíky aj med, krkovička (jahňacie, hovädzie, bravčové aj kozie).

Informácie musia byť dôveryhodné a vždy dostupné – čoraz viac zákazníkov sa bude zaujímať o pôvod dopestovaných surovín.

Tak si rok 2011 užite aj v jedle:)…

…viac o trendoch

Zdroj: The Independent, Food review public

Reklamy
Označené

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: