Ako správne variť rizoto…

Recept na pôvodnú základnú prípravu typického talianskeho rizota – ktoré by malo mať krémovitú až kašovitú konzistenciu.
Rizoto je u nás veľmi obľúbené, no konzistecia a skladba surovín sú rozdielne.

POSTUP…
Taliani varia rizoto z ryže, ktorá sa nerozvarí, ale krásne sa lepí a tak vznikne kašovitá konzistencia). Ak ju nezoženiete, hľadajte kvalitnú dlhozrnnú ryžu.

SUROVINY…

  • cibuľa
  • ryža
  • olivový olej alebo maslo
  • biele alebo červené víno
  • parmezán
  • smotanu
  • zeleninový alebo kurací vývar

Cibuľu nakrájajte na jemno, orestujte na olivovom oleji alebo masle, pridajte ryžu (prepratú alebo neprepratú???…viď nižšie), ešte krátko opražte a zalejte vínom.

Miešajte, kým víno vsiakne do ryže a postupne pridávajte vývar (vždy po 1 naberačke), kým vsiakne do ryže. Nakoniec pridajte smotanu a krátko povarte.

Pred podávaním pridajte strúhaný parmezán.

Preprať alebo nepreprať ryžu?

Ak ryžu prepláchnete nič nepokazíte, ale kašovitú konzistenciu dosiahneme ľahšie s neprepratou ryžou.

Toto je základný spôsob prípravy, záleží už len na vás, čo pridáte a ako dochutíte rizoto.

Dobrú chuť!!!

Reklamy

2 thoughts on “Ako správne variť rizoto…

  1. […] správne talianske rizoto, tak […]

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: