“Crossover” v kuchyni

Už nie je problém kdekoľvek sa nachádzate zájsť na pizzu, sushi alebo čínu. Za jedlom nemusíme až tak cestovať – avšak za predpokladu, že nepotrebujete vychutnať aj miestnu kultúru, prostredie a zvyklosti… 

Jedlo  samo osebe prišlo za/s nami. Exotické suroviny, čerstvé ryby, bylinky, stovky druhov korení a omáčok sú už bežné, ale čo keď sa začnú miešať tieto rôzne štýly dohromady?  

Zmeny môžete postrehnúť už doma v kuchyni, i keď si to neuvedomujeme. Pripravujete si jedlá s prvkami číny, primiešavate exotické suroviny alebo len experimentujete s južanskými receptami. Tak vzniká FUSION CUISINE, čiže miešaná kuchyňa…najčastejšie sa tak mieša európska s ázijskou, no trendy v stravovaní sa tak rýchlo menia, že za pár rokov to môže byť kľudne zmiešanina úplne iných kultúr.

ČO Z TOHO VŠETKO UŽ VZNIKLO? CROSSOVER!

Áno, je to aj štýl hudby (miešanie rôznych štýlov typický hlavne v 90. rokoch), ale je to aj pojem pre “zmixovanú” kuchyňu, ktorá experimentuje tradičný štýl s exotickými surovinami.

Na celom svete tak postupne po rokoch vznikli rôzne trendy…

Ethno Food

  • vznikala po dlhé roky migráciou turistov, no hlavne kuchárov, ktorí prinášali domov exotické suroviny
  • takisto značí aj kuchyňu etnických menšín a pod.

TexMex 

  • už z názvu je jasné, že ide o zmiešanie tradičnej mexickej a texaskej kuchyne
  • najtypickejším produktom tohoto štýlu je populárne Chilli con carne, ale aj Tortillas, Tacos a pod.

East meets West

  • vznikla v Kalifornii a mieša tradičnú západnú kuchyňu s ázijskými či východnými prvkami
  • vyznačuje sa pestrosťou použitých surovín a netradičným zložením
  • je veľmi populárna v luxusných reštauráciach

Cajun cuisine

  • za vznik tejto francúzsko-kanadskej kuchyne sa pričinili hlavne francúzski emigranti, kto rí boli vyhnaní z Kanady do Louisiany
  • emigranti  tak obohatili miestnu kuchyňu o jednoduché zemiaky, grillované mäso a ryby dochucované chilli, paprikou a korením
  • asi najpopulárnejším jedlom sa tak stala Jambalaya (druh Paelly) a Gumbo, rôzne upravované homáre a pod.

Pacific Rim Cuisine

  • vznikla v USA kombinovaním etnických kuchýň s americkými a európskymi prvkami
  • jej produktom je napr. známe krevetové chilli

GLOBÁLNY SVET – GLOBÁLNE KUCHYNE

Nie je teda ničím výnimočným, že napr. thajské jedlo konzumujeme čo najďalej od Bangkoku a pijeme burgundské víno v Mexico City a pod.

Vplyvom týchto trendov vznikali a vznikajú nové a nové reštaurácie vo svete, ktoré sú práve špecializované na spomínané zmixované kuchyne a kulinárske štýly. Reštaurácie sú zväčša luxusné, pretože šéfkuchári a prevádzkovatelia vedia, že zákazník si veľmi rád priplatí a vychutná exotické jedlo s komplet servisom v reštaurácii (mnoho ľudí vplyvom uponáhlanej doby nemá čas predsa doma len tak si variť napr. jahňacie kotlety s mango omáčkou alebo niečo dochucovať citrónovou trávou.)  Za exotiku v jedle sa platí, luxusné svetové reštaurácie navštevujú ľudia s vysokým príjmom. A dobré je, že šéfkuchári získavajú prestíž, pretože mnohokrát varia pre známych biznismanov alebo celebrity.

Aj také sú trendy gastronómie vo svete, v súčasnom svete napriek všetkému, “globálne a lokálne” môže znamenať to isté…

Reklamy
Označené

One thought on ““Crossover” v kuchyni

  1. […] Stále pretrvávajúci a vzrastajúci trend žiaľ aj vďaka vojnovým konfliktom, masovým útekom z nestabilných krajín a voľnému, neraz čiernemu trhu. Viac o cross over v kuchyniach tu… […]

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: